Ekologia

Napoje roślinne pełne smaku – bez laktozy i glutenu

Napoje roślinne pełne smaku – bez laktozy i glutenu
Napoje, czy też mleka roślinne od kilku lat zyskują coraz większą popularność. Wybieramy je głównie ze względu na nietolerancję laktozy bądź alergie pokarmowe, ale też jako alternatywa dla mleka. Przyczyną wybierania napojów roślinnych jest także rosnący trend na ekologiczne produkty oraz bardziej świadome żywienie. Warto zapoznać się z każdym z nich, aby dokonać właściwego wyboru.

Istnieje kilka podstawowych i najpowszechniejszych wariantów napojów roślinnych: sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe i kokosowe. Ich wspólną cechą to, że są bezglutenowe – oprócz osób uczulonych bądź nietolerujących laktozy, mogą je spożywać osoby chore na celiakię bądź borykające się z alergią lub nietolerancją na gluten. Oprócz tego, że z powodzeniem mogą je spożywać osoby nietolerujące bądź uczulone na laktozę i kazeinę, przyrządzimy z nich pyszne słodkie przekąski i koktajle lub wykorzystamy do zagęszczenia zup czy sosów.

Soja – strączek bez tajemnic
Napój sojowy to zdecydowanie najpopularniejszy zamiennik mleka krowiego. Powstaje poprzez wielogodzinne namaczanie nasion soi w wodzie, z którego powstały ekstrakt wodny jest właśnie tym, co znajdujemy w kartonach w sklepach. Charakteryzuje się także krótkim, prostym składem bez barwników i ulepszaczy.
– Ekstrakt z soi wyróżnia się doskonale przyswajalnym białkiem – zamiennikiem białka zwierzęcego. Dlatego jest najczęściej wybierane przez wegetarian i wegan. Mleko sojowe, oprócz wersji naturalnej, możemy dostać też z dodatkiem wanilii – mówi Karol Sadowski, ekspert marki Ocelio.
Ta roślinna alternatywa dla mleka nadaje się do picia solo, ale też do porannej kawy czy owsianki.

Owies – zboże dla osób na diecie bezglutenowej
Roślinny napój owsiany najbardziej przypomina mleko krowie – ma bardzo zbliżoną konsystencję oraz mleczny kolor. Wyróżnia się także delikatniejszym smakiem od pozostałych napojów roślinnych oraz dużą ilością dobrze przyswajalnego błonnika. Owies, mimo że zaliczamy je do zbożowych roślin uprawnych, jest zbożem szczególnym, ponieważ naturalnie nie zawiera glutenu. Jest jednak najczęściej zanieczyszczony tym alergenem, stąd należy uważnie czytać składy wszystkich napojów owsianych. Możemy go z powodzeniem wykorzystać w przepisach na bezglutenowe dania oraz desery bez laktozy.

Migdały – bakalie pełne smaku
Napój na bazie migdałów – podobnie jak inne roślinne napoje – wytwarza się poprzez namaczanie w wodzie pokruszonych blanszowanych migdałów lub pasty migdałowej. „Mleko” migdałowe znane było już w średniowieczu, traktowano je doskonały zamiennik mleka krowiego w dni postne.
– Napój z migdałów charakteryzuje się niską kalorycznością, dlatego sprawdzi się u osób będących na diecie lub preferujących lekkie dania. Dzięki orzechowej nucie nadaje porannej kawie lub naleśnikom niepowtarzalny smak – zaznacza ekspert marki Ocelio.
Oprócz dodatku do kawy lub naleśników, napój z migdałów pasuje również do deserów i ciast.

Ryż – najpopularniejsze ziarna
Wielu z nas kojarzy ryż przede wszystkim jako dodatek do mięs lub warzyw na naszym talerzu. Tymczasem napój ryżowy jest wybierany równie często, jak inne napoje roślinne. Do jego wykonania wykorzystywany jest ryż biały lub brązowy. Konsystencja napoju ryżowego jest nieco bardziej wodnista niż zwykłego mleka, jednak o charakterystycznym słodkawym smaku. W sklepach możecie je także kupić w wersji wzbogaconej aromatycznym kokosem. Bez obaw mogą po nie sięgać weganie i osoby na diecie bezglutenowej, ale także uczuleni na orzechy i soję. Napój ryżowy pasuje do wypieków, śniadaniowego musli i kawy.

Similar Posts